Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Προζυμένιο ψωμάκι (υγρασία 74,4% για αρχάριους)

Την συνταγή και την εκτέλεση σας την έχω δώσει.... πολλάκις, πάμε άλλη μια, έτσι για να έχετε μια εικόνα της διαδικασίας για όλα αυτά τα ψωμιά που βγάζω 😉 ‼️

Και μην ξεχνάμε.... όλοι με μαγιά ξεκινήσαμε, αλλά εδώ πάμε το ψωμί σε άλλα επίπεδα 😉 και πισωγυρισματα σε μαγιές ΔΕΝ υπάρχουν ‼️😘

Προζυμένιο ψωμάκι (υγρασία 74,4% για αρχάριους)
Υλικά :

250gr αλεύρι δυνατό (12,5% - 14% πρωτεΐνη)
100gr αλεύρι Ολικής
250μλ νερό
80γρ προζύμι (100% υγρασίας)
8 γρ. αλάτι

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε Αλεύρι, Νερό, ξεκινάμε χτύπημα 2 λεπτών στην μεσαία ταχύτητα, ίσα ίσα να βραχουν τα άλευρα μας !!
Αφήνουμε 1 ώρα
Προσθέτουμε το προζύμι (80γρ)
Αφήνουμε μισή ώρα
Προσθέτουμε το αλάτι μας (8γρ.), και ξεκινάμε χτύπημα μέχρι το ζυμάρι να μαζευτεί στον γάντζο!!

Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ένα γυάλινο ταψί και αφήστε να ξεκουραστεί για 1 ώρα
Κάνουμε 1 δίπλωμα στο ζυμάρι μας (stretch and fold)
Ξεκούραση 45 λεπτά
Συνεχίζουμε με άλλα 4 διπλώματα με την ίδια τεχνική (stretch and fold) με διαλείμματα 45 λεπτών
Μετά το τελευταίο δίπλωμα ξεκουράζουμε για μισή ώρα κάνοντας προμορφοποίηση σε σχήμα μπάλας

Περνάμε σε Μορφοποίηση (δίνουμε σχήμα στο ψωμί είτε ως καρβέλι ή φραντζόλα) και το βάζουμε στο πανεράκι.

Αφήνουμε στον πάγκο μισή ώρα, και μετά το περνάμε στο ψυγείο για 12 - 18 ώρες (κρύα ωρίμανση - ιδανική θερμοκρασία ψυγείου στους 4β.) !!!

Ψήσιμο:

Ψήνουμε επιτόπου από το ψυγείο, σε προθερμασμένη γάστρα στους 240β. για 25 λεπτά.
Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά !!

Κόβουμε μετά από 1 ώρα που θα έχει κρυώσει !!



Video :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου