Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Λαγάνα με φυσικό προζύμι !!! Η τέλεια λαγάνα !!!

Είναι επίπεδη, με ελάχιστη ψίχα και τραγανή κόρα πασπαλισμένη με σουσάμι. Είναι το απόλυτο ψωμί της Σαρακοστής, το φτιάχνουμε στα Κούλουμα μόνο με αλεύρι, νερό και αλάτι, προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε λάδι και μυρωδικά ή ελιές, κρεμμύδι, λιαστή ντομάτα. Είναι άζυμος άρτος, δηλαδή χωρίς προζύμι και το όνομά της προέρχεται από το ελληνικό λάγανον που ήταν μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό.
Ε ναι.... φυσικά μιλάμε για την παραδοσιακή λαγάνα. Εξακολουθεί εδώ και αιώνες να είναι ένας από τους λόγους που περιμένουμε τα Κούλουμα. Αυτή και το πέταγμα του χαρταετού αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Καθαράς Δευτέρας !!! 

Της τελευταίες μέρες όπως είδατε στην σελίδα & στην ομάδα μας στο facebook έφτιαξα αρκετές από αυτές της απλές λαγάνες η οποίες ήταν πεντανόστημες !!! Όσοι ακολουθήσατε την συνταγή που δόθηκε από εδώ, είμαι βέβαιος ότι την ευχαριστηθήκατε !! 

Έψαξα στο διαδίκτυο για συνταγή λαγάνας με φυσικό προζύμι, και βρήκα αρκετές με μικροδιαφορές !! Είπα λοιπόν να τολμήσω να πάω και εγώ ένα σκαλί ποιο πάνω, φτιάχνοντας την δική μου λαγάνα με φυσικό προζύμι !! Όσοι μου την δοκίμασαν σήμερα, είπαν ότι είναι η καλύτερη λαγάνα που έχουν φάει και τους θυμίζει κάτι από τα παλιά !!! 

Την διαδικασία για την παρασκευή του προζυμιού θα την βρείτε εδώ !!

"Καλώς ήλθατε στον μαγικό κόσμο του προζυμιού" 

Η διαδικασία βέβαια... είναι της "υπομονής", και σας την παραθέσω αναλυτικά, για όποιον είναι, σαν και εμένα, απόλυτα γοητευμένος από το φυσικό προζύμι, και συν της άλλης.... του αρέσει να παιδεύεται !!

Υλικά :

150 γρ. φυσικό προζύμι
500 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσης
230 ml χλιαρό νερό 
4 κ.σ. ελαιόλαδο 
3 κ.γ. ζάχαρη
16 γρ. αλάτι


Εκτέλεση :

Φάση πρώτη :

Αναπιάζουμε το προζύμι μας (φώτο 1), δηλαδή σε μία λεκάνη διαλύουμε το προζύμι μας σε 150 ml χλιαρό νερό ! Προσθέτουμε τα 150 γρ. από το αλεύρι μας (τα υπόλοιπα 350γρ αλεύρι αργότερα), και την μια από της τρεις κουταλιές ζάχαρη !! 
Σκεπάζουμε το προζύμι μας με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 3 ώρες σε ζεστό περιβάλλον !! 

Φάση δεύτερη :

Μετά από 3 ώρες το προζύμι μας έχει φουσκώσει και βλέπουμε μπόλικες φυσαλίδες (φώτο 2) !
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά !! 
Σκεπάζουμε το ζυμάρι μας (φώτο 3) και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος όλη την νύχτα !!  


Φάση τρίτη :

Την επόμενη μέρα το ζυμάρι μας έχει τριπλασιάσει σε όγκο (φώτο 4) !! το χωρίζουμε σε 2 μέρη !! Ανοίγουμε με τα δάχτυλα μας το ζυμάρι ή με έναν χοντρό πλάστη, δίνοντας σχήμα λαγάνας πάχους 1 εκατοστό !! το τοποθετούμε επάνω σε λαδόκολλα ή σε λαδωμένο ταψί-λαμαρίνα !!  
Βυθίζουμε τα ακροδάχτυλα μας μέσα στο ζυμάρι, ώστε να σχηματιστούν οι χαρακτηριστικές λακουβίτσες !!  
 Αφήνουμε για 2 ώρες να ανέβουν ξανά (δεν θα ανέβουν πολύ στα υπόψιν...) 


Φάση τέταρτη και τελευταία :

μετά από της 2 ώρες, ψεκάζουμε με νερό ή νερό με μέλι αραιωμένο της λαγάνες μας και προσθέτουμε όσο λευκό σησάμι θέλουμε !! Προτείνω να πασπαλίσετε και με μαυροσίσαμο το οποίο δίνει.... άλλη γεύση στην λαγάνα !!! 


Ψήσιμο :   

Προθερμαίνουμε  τον φούρνο μας στον αέρα στους 200 βαθμούς και βάζουμε μέσα της λαγάνες μας !! Μετά από 15 λεπτά κατεβάζουμε στους 170 και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά !! Προσέχουμε το ψήσιμο ρίχνοντας τακτικές ματιές, γιατί κάθε φούρνος διαφέρει στο ψήσιμο !!
Οταν της δούμε να έχουν ροδίσει, της βγάζουμε και της αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα πριν της κόψουμε !!! 


ΚΑΛΆ ΚΟΥΛΟΥΜΑ & ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !!!



φώτο 1




φώτο 2




φώτο 3




φώτο 4




φώτο 5




φώτο 6




Καλή Σαρακοστή !!!!






Όσοι δεν το τολμήσατε φέτος και αγοράσατε.... ελπίζω να το τολμήσετε του χρόνου !!! Εγώ θα είμαι εδώ σε κάθε απορία σας !!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου