Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016

Αστεράτο Μερεντόψωμο - Chocolate Star Bread

Νέα δημιουργία σήμερα επηρεασμένος από μια ανάρτηση της φίλης μου Βασιλικής Σ. στο Facebook !! Ήρθε λοιπόν και η δική μου σειρά να το φτιάξω !!

Πρόκειται για ένα σπέσιαλ γλυκάκι το οποίο θα λατρέψουν μικρά και μεγάλα παιδιά. Ακούει στο όνομα "Μερεντόψωμο" ή αλλιώς Αφράτο ψωμάκι πλημμυρισμένο με Μερέντα !!!! Μπορείς να το πεις και.... Αστεράτο Σοκολατόψωμο !!! 


Πάμε στην συνταγή !

Υλικά :

500 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσης
60 γρ. ζάχαρη 
1 Φακελάκι ξηρή μαγιά
1 πρέζα αλάτι
180 γρ. γάλα χλιαρό 
80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
2 Αυγά
1 βανίλια

Για την γέμιση :

4-5 κ.σ. Μερέντα ή Νουτέλα (για να αλείφετε εύκολα, βάλτε την μερέντα στους 40β. στον φούρνο για 15 λεπτά)
Τριμμένο Μπισκότο (προαιρετικά)

Εκτέλεση :

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας ώστε να οξυγονωθεί !! 



Ρίχνουμε τα 60 γρ. Ζαχαρη !! 




Ρίχνουμε 1 φακελάκι μαγιά !




Ρίχνουμε την μια βανίλια και ανακατεύουμε τα στερεά υλικά μας !!  




Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα !! 




Ρίχνουμε στο γάλα το βούτηρο μας (θερμοκρασία δωματίου)




Ρίχνουμε τα 2 αυγά, και ανακατεύουμε με ένα μίξερ !! 





Ρίχνουμε τα υγρά υλικά μας στα στερεά !! ανακατεύουμε για αρχή με μια κουτάλα και μετά αρχίζουμε ζύμωμα για 10 λεπτά !! 





Το ζυμάρι μας είναι έτοιμο !! προσέξτε σε αυτή την φάση, το ζυμάρι να είναι μαλακό και να κολλάει ελαφρώς στο χέρι μας !! Δεν το θέλουμε σφικτό !!

Το αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί και να ανέβει σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα !! 





Μετά από 1 ώρα βλέπουμε ότι το ζυμάρι μας έχει διπλασιάσει τον όγκο του !! 




Το ξεφουσκώνουμε, το πλάθουμε ελαφρός !! Εγώ το ζύγισα και έχουμε 943 γρ. ζυμάρι , το οποίο το χωρίζουμε σε τέσσερα (4) ίσα μέρη !! 




Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζυμαριού στα 25-30 εκατοστά περίπου !! Με την βοήθεια μιας πιατέλας θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα !! 






Το πρώτο κομμάτι το τοποθετούμε σε λαδόκολλα !! Αλείφουμε με μερέντα !! 




Προαιρετικά πασπαλίζουμε και λίγο τριμμένο μπισκότο !! Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα 2 φύλλα μας !! Στο τρίτο φύλλο από επάνω δεν βάζουμε μερέντα. θα είναι το καπάκι μας !! Το αναφέρω για να μην ξεχαστείτε... !! :)




Αφού βάλουμε και το τελευταίο μας φύλο , τοποθετούμε στο κέντρο ένα ποτήρι !!! Ξεκινάμε το κόψιμο σε 18 ίσα μέρη !! 




Πρώτα κόβουμε στα 4, μετά στα 8, και τέλος στα 16 μέρη !! 




Ξεκινάμε τώρα το στρίψιμο 2 φορές κάθε λωρίδα προς τα έξω !! κάνουμε το ίδιο σε όλες της λωρίδες !! Προσέξτε της φώτο !!  





Η αρχική εκτέλεση λέει ότι κάθε 2 κομμάτια λωρίδας τα ενώνουμε μεταξύ του στης άκριες !! Εγώ ξεχάστηκα και δεν το έκανα, αλλά... η γεύση του δεν χάλασε :)




Αφαιρούμε το ποτήρι από το κέντρο !! Έχουμε τελειώσει όλη την διαδικασία εκτέλεσης, και τώρα μπορούμε να αφήσουμε το Μερεντόψωμο μας σε ζεστό περιβάλλων να ανέβει !!!  




Κοιτάξτε πόσο όμορφα ανέβηκε το Μερεντόψωμο μας !!! 
Πριν το ψήσουμε αλείφουμε με γάλα ή ασπράδι αυγού αραιωμένο με λίγο νερό ! Εγώ το άλειψα με γάλα !!




Προθερμένουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε !! Μετά από 15 λεπτά κατέβασα στους 170 βαθμούς για τα υπόλοιπα 15 λεπτά !! 





Αφησα να κρυώσει λίγο και έκοψα το πρώτο κομμάτι για δοκιμή !!!! 




Εντάξει.... το μερεντόψωμο είναι απλά... Θεϊκό !!!! Εκπληκτική γεύση, αφράτο, και γενικά απολαυστικό !!!  




Να τρώει ο Μπαμπάς και να μην δίνει της κόρης !!! χαχαχαχαχα




Δείτε και το σχετικό βίντεο από το yutube !!





EDIT 18/12/2016

Σημερινό Μερεντόψωμο βάρους 1.089 γρ. !!!!!













Φίλοι μου.... δοκιμάστε το και είμαι βέβαιος ότι θα το φτιάχνεται αρκετά συχνά !!! 

Κοινοποιείστε το μερεντόψωμο σε φίλους σας !! Αξίζει !!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου