Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Ψωμί 2 χιλιετιών από την αρχαία Πομπηία

Ένα διαφορετικό ψωμί θα δούμε σήμερα !! Ένα ψωμί όπως το έφτιαχναν πριν 2.000 χρόνια στην αρχαία Πομπηία !!! 

Για την Ιστορία...

"Κατά της ανασκαφές στο Herculaneum της Πομπηίας βρέθηκε ένα απανθρακωμένο καρβέλι 2.000+ χρόνων !! 




Το Βρετανικό Μουσείο το 2013 ζήτησε από τον Jiorgio Locatelli να δημιουργήσει ξανά το συγκεκριμένο ψωμί ως μέρος της γαστρονομικής της έρευνας στην Πομπηία  (Δείτε το λινκ εδώ )



Μπορείτε να δείτε και το συγκεκριμένο βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα το βρετανικό Μουσείο !! 





Δοκίμασα να φτιάξω το ίδιο ψωμί και εγώ !!

Χρησιμοποίησα ένα κομμάτι σχοινί, που πιθανόν να χρησίμευε την εποχή εκείνη για να μεταφέρεται ή για να κρεμιέται... !!

Τα υλικά μας (σύντομα θα σας τα έχω σε γραμμάρια) :

3 κούπες αλεύρι Ολικής Άλεσης (στο επόμενο θα χρησιμοποιήσω Φαγόπυρο)
2 κούπες αλεύρι χωριάτικο (κίτρινο σκληρό)
12 γρ. ξηρή μαγιά
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. λάδι
Νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 400γρ)

Διαδικασία παρασκευής όπως το έφτιαξα εγώ :

Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε τα άλευρα μας !! Προσθέτουμε την μαγιά, το αλάτι, και ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά να γίνουν ένα !!
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό μας και πλάθουμε για 10 λεπτά προσθέτοντας νερό όσο χρειαστεί μέχρι το ζυμάρι μας να κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας !! 

Αφήνουμε μισή ώρα το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί !!! 
Για της επόμενες 2 ώρες θα κάνουμε 4 διπλώματα ανά μισή ώρα !! "Αργή ωρίμανση για να αναδειχθούν τα αρώματα του"  

Τέλος.... δίνουμε σχήμα καρβελιού στο ζυμάρι μας , και το πατάμε ελαφρά να απλώσει λίγο !! Περνάμε έναν βαμβακερό σπάγκο περιμετρικά και στην μέση του καρβελιού μας και δένουμε σφικτά !! στο περίσσεμα του σπάγκου κάνουμε θηλιά ώστε να μπορούμε να το κρατήσουμε από εκεί !! Χαράζουμε το ζυμάρι μας !!  Δείτε της φώτο που παραθέτω ! 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε ανάλογα το πάχος για 45-60 λεπτά με αντιστάσεις !!

Το δικό μου το έψησα στην ξυλόσομπα και επάνω σε κεραμικό πλακάκι το οποίο πατούσε επάνω σε σχαρίτσα για να αποφύγω τυχόν κάψιμο από κάτω !! Μετά το ψήσιμο ακουμπάμε το καρβέλι του ψωμιού σε ξύλινη τάβλα και σκεπάζουμε με μία πετσέτα !! 

Η γεύση του είναι μοναδική και κρατάει αρκετές ημέρες φρέσκο !! 


Φώτο :


















Σας περιμένω και στην ομάδα μας στο facebook για περισσότερα αρτοποιήματα !!!! 
  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου