Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

Ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά χωρίς χρωστικές

Λατρεύω την σπιτική λευκή ταραμοσαλάτα και είπα να σας δείξω πως την φτιάχνω εγώ στην οικογένεια μου !! 
Καταρχάς επιλέγουμε λευκό ταραμά ανωτέρας ποιότητας, και όχι τον κόκκινο ο οποίος είναι τίγκα στην χρωστική !!
Για ετοιματζίδικες ταραμοσαλάτες ούτε λόγος, όπως έχω απορρίψει και αυτές που γίνονται με πατάτα όπου η υφή τους θυμίζει περισσότερο.... αλοιφή !!! Αλλά αυτά βέβαια είναι... γούστα :)

Για την δική μας ταραμοσαλάτα θα χρησιμοποιήσουμε ψωμί του τοστ το οποίο το έχουμε αφήσει 2-3 μέρες σε ένα σκεύος να μπαγιατέψει (αν δεν έχουμε ήδη μπαγιάτικο ψωμί), και έχουμε αφαιρέσει και την κόρα. κρατάμε μόνο την ψίχα !! 

σ.σ. κρατήστε 2-3 φέτες επιπλέον ψωμί για να της μουλιάσετε στο τέλος ΑΝ θέλετε να προσθέσετε !!  

Να εφιστήσω την προσοχή σας όταν θα ρίχνετε το λάδι !!!! θα το ρίχνετε με ροή χοντρής κλωστής αργά αργά για να μην σας κόψει η ταραμοσαλάτα !! Σε εμένα δεν έχει συμβεί ποτέ αυτό, αλλά καλό είναι να το προσέξετε !!! 

Και προσοχή... μην υπερβάλλετε στο κρεμμύδι. Καλύτερα λιγότερο παρά περισσότερο !! μισό κρεμμύδι που προτείνω είναι το ιδανικό (κατά τα δικά μου πάντα γούστα)  !!

Η παρασκευή της ταραμοσαλάτα απαιτεί επίσης λίγο νερό διότι το ψωμί και το λάδι έχουν την ιδιότητα να σφίγγουν τον ταραμά !! η υγρασίας όμως που θα έχουμε με το μουλιασμα του ψωμιού μας , είναι αρκετή !!

Σαφώς και μπορείτε να "πειράξετε" ελαφρώς τα υλικά ως προς τα δικά σας γούστα, αλλά θα σας έλεγα να το κάνετε σιγά σιγά ώστε η ταραμοσαλάτα σας να μην κολυμπάει στο λάδι , και να μην σας βγει ούτε ξινή... αλλά ούτε και αλμυρή !!


Πάμε να δούμε τα υλικά μας...


200 γρ. λευκός ταραμάς
100 γρ. ψωμί τοστ χωρίς κόρα
500 μλ. ελαιόλαδο 
2 λεμόνια (τον χυμό τους)
μισό κρεμμύδι 


Εκτέλεση :

Μουλιάζουμε το ψωμί στο νερό, και σφίγγουμε να στραγγίξει καλά !!
Σε ένα μπλέντερ πολτοποιούμε το μισό κρεμμύδι μαζί με τον ταραμά !! Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ψωμί μας !! θα δείτε ότι θα αποκτήσει μια κρεμώδες υφή !!
Σε αυτό το σημείο λόγο του ότι το μπλέντερ μου είναι μικρό και φοβούμενος ότι δεν θα χωρέσουν όλα τα υλικά μου.... μεταφέρω ότι έχω φτιάξει στην κουζινομηχανή μου !! 
Συνεχίζω λοιπόν ρίχνοντας αργά και σε ροή χοντρής κλωστής το λάδι (500ml) !! Εν συνεχεία... ολοκληρώνω την διαδικασία με την προσθήκη του χυμού λεμονιού επίσης αργά και με το μίξερ μου στο μάξιμουμ της λειτουργίας του !!   

Σερβίρουμε γαρνιρισμένη με άνηθο και διάφορα τουρσιά !! 

Για συνταγή της λαγάνας μου δείτε εδώ με φυσικό προζύμι αλλά και με μαγιά !!








    Καλή επιτυχία !!!

Σας περιμένω και στην ομάδα μας στο facebook εδώ !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου