Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Το ψωμί χρειάζεται αληθινή αφοσίωση !!!

Το ψωμί χρειάζεται αληθινή αφοσίωση.
Αν όταν κάνεις το ψωμί έχεις άσχημη διάθεση,
δύο πράγματα μπορούν να συμβούν. Είτε θα απορροφηθείς τόσο
που θα ξεχάσεις γιατί στεναχωριέσαι, είτε το μυαλό σου θα είναι συνέχεια αλλού και το ψωμί δεν θα τρώγεται... !!!

Περιμένοντας... τα ψωμιά να ανέβουν πλάι στην ζεστασιά της ξυλόσομπας !!


Χωριάτικο ψωμάκι με αλεύρι "μύλοι Αγίου Γεωργίου για ζυμωτά"

Έτοιμα ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ & ΠΕΝΤΑΝΌΣΤΙΜΑ 2 καρβέλια συνολικού βάρους 1.500 γρ. !!

Χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά αλεύρι "Μύλοι Αγ. Γεωργίου για ζυμωτά" !!

tips: Στον φούρνο της σόμπας έβαλα 50γρ νερό σε ένα παλιό μπρίκι (φώτο) ώστε να δημιουργήσω υγρασία με τους ατμούς στο ψήσιμο !! Με αυτόν τον τρόπο έχουμε αφράτη (όχι σκληρή) κόρα στο ψωμί μας !! 






Η συνταγή είναι αυτή που αναγράφετε στο πίσω μέρους της συσκευασίας !!! Προσθέτουμε απλά 2-3 κ.σ. λάδι !! 

1 κιλό αλεύρι για ζυμωτά
1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 15 γρ. νωπή
Αλάτι 15 γρ. ή 3 κ.γ.
2 κ.σ. λάδι
650 γρ. νερό (κατά προτίμηση εμφιαλωμένο χωρίς χλώριο)

Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι για να οξυγονωθεί !!! Προσθέτουμε την μαγιά και ανακατεύουμε να σκορπίσει η μαγιά παντού !! προσθέτουμε το αλάτι.... ανακατεύουμε και πάλι !! 
Ρίχουμε την ποσότητα του νερού και τα 2 κουτάλια σούπας λάδι, και αρχίζουμε το ζύμωμα για 15' λεπτά περίπου μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλά στα χέρια μας !! 
Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί για 40 λεπτά σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα !!
Κατόπιν κόβουμε το ζυμάρι μας σε κομμάτια επιθυμητού βάρους και πλάθουμε ελαφρά σε μορφή φρατζόλας ή καρβελιού !! 
Αφήνουμε τα ζυμάρια μας να ωριμάσουν για 90 λεπτά !! (Προσωπικά στα 60 λεπτά τραβάω 2 χαρακιές για να οδηγήσω το σκάσιμο στα σημεία που θέλω) 
Ψήνουμε στους 200' βαθμούς για περίπου 50 λεπτά !! Για καλύτερο αποτέλεσμα προσθέστε ένα σκεύος σε μια γωνιά του φούρνου σας με 50γρ. νερό ! Με αυτόν τον τρόπο έχουμε αφράτη (όχι σκληρή) κόρα στο ψωμί μας !!

Αφου ψηθεί το ψωμί μας, το αφήνουμε να κρυώσει σε σχαρίτσα !! Δοκιμάστε να κόψετε αν θέλετε μετά από 20 λεπτά μια φέτα και προσθέστε λάδι....ρίγανι ή θυμάρι... και λίγο αλατάκι !!!



Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Χωριάτικο ψωμί με αλεύρι Ζέας !!!

Επειδή το χειροποίητο, δεν συγκρίνεται σε τίποτα με το αγοραστό και για όσους θέλουν να ξέρουν τι τρώνε, αυτή είναι η βασική συνταγή, για νόστιμο, σπιτικό ψωμί
Ψωμί βασική συνταγή
Υλικά
• 700 γρ. αλεύρι σκληρό & 300 γρ. Ζέας
• 2 φακελάκια ξερή μαγιά
• 1 κ. γλ. ζάχαρη
• 2 κ. σ. λάδι
• 1 κ. γλ. μέλι (προαιρετικά)
• 3 κ. γλ. αλάτι
• 2½ ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου 650 γρ.)
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι,το μέλι, το λάδι και τη ζάχαρη και τ’ ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και ξεκολλάει απ' τα τοιχώματα της λεκάνης. Τη ζυμώνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 10 - 15΄ μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την χωρίζουμε στην μέση ή σε τρεία κομμάτια, την πλάθουμε καρβελάκια, και την βάζουμε στο ταψί με λαδόκολα ή λαδωμένο ταψί αν προτιμάτε !!
Αφήνουμε τα ψωμιά σκεπασμένα με καθαρή πετσέτα για περίπου 60΄ μέχρι να φουσκώσουν.
Όταν φουσκώσουν τα καρβελάκια (από 1 έως 2 ώρες), ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου, τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40΄- 50΄ έως ότου ροδίσουν.
Δοκιμάστε τα !!!