Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016

Χωριάτικο ψωμάκι με αλεύρι "μύλοι Αγίου Γεωργίου για ζυμωτά"

Έτοιμα ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ & ΠΕΝΤΑΝΌΣΤΙΜΑ 2 καρβέλια συνολικού βάρους 1.500 γρ. !!

Χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά αλεύρι "Μύλοι Αγ. Γεωργίου για ζυμωτά" !!

tips: Στον φούρνο της σόμπας έβαλα 50γρ νερό σε ένα παλιό μπρίκι (φώτο) ώστε να δημιουργήσω υγρασία με τους ατμούς στο ψήσιμο !! Με αυτόν τον τρόπο έχουμε αφράτη (όχι σκληρή) κόρα στο ψωμί μας !! 


Η συνταγή είναι αυτή που αναγράφετε στο πίσω μέρους της συσκευασίας !!! Προσθέτουμε απλά 2-3 κ.σ. λάδι !! 

1 κιλό αλεύρι για ζυμωτά
1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 15 γρ. νωπή
Αλάτι 15 γρ. ή 3 κ.γ.
2 κ.σ. λάδι
650 γρ. νερό (κατά προτίμηση εμφιαλωμένο χωρίς χλώριο)

Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι για να οξυγονωθεί !!! Προσθέτουμε την μαγιά και ανακατεύουμε να σκορπίσει η μαγιά παντού !! προσθέτουμε το αλάτι.... ανακατεύουμε και πάλι !! 
Ρίχουμε την ποσότητα του νερού και τα 2 κουτάλια σούπας λάδι, και αρχίζουμε το ζύμωμα για 15' λεπτά περίπου μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλά στα χέρια μας !! 
Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί για 40 λεπτά σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα !!
Κατόπιν κόβουμε το ζυμάρι μας σε κομμάτια επιθυμητού βάρους και πλάθουμε ελαφρά σε μορφή φρατζόλας ή καρβελιού !! 
Αφήνουμε τα ζυμάρια μας να ωριμάσουν για 90 λεπτά !! (Προσωπικά στα 60 λεπτά τραβάω 2 χαρακιές για να οδηγήσω το σκάσιμο στα σημεία που θέλω) 
Ψήνουμε στους 200' βαθμούς για περίπου 50 λεπτά !! Για καλύτερο αποτέλεσμα προσθέστε ένα σκεύος σε μια γωνιά του φούρνου σας με 50γρ. νερό ! Με αυτόν τον τρόπο έχουμε αφράτη (όχι σκληρή) κόρα στο ψωμί μας !!

Αφου ψηθεί το ψωμί μας, το αφήνουμε να κρυώσει σε σχαρίτσα !! Δοκιμάστε να κόψετε αν θέλετε μετά από 20 λεπτά μια φέτα και προσθέστε λάδι....ρίγανι ή θυμάρι... και λίγο αλατάκι !!!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου