Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Ξηρή μαγιά ή Νωπή ??


VS



Την χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στην κουζίνα !! Για αλμυρές ή γλυκιές ζύμες, είναι ο πρωταγωνιστής! Την συναντάμε στο εμπόριο σε 2 μορφές, ξερή και νωπή. Ποια από τις 2 να διαλέξουμε ?? Διαβάστε παρακάτω και επιλέξετε μόνοι σας !! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια θέλετε στην συνταγή, αλλά μην ξεχνάτε κάτι βασικό. Η γεύση της νωπής μαγιάς δεν αντικαθιστάτε με τίποτα από την ξερή !!


Η ξερή μαγιά (που πωλείται σε φακελάκια):

είναι 3 φορές πιο ισχυρή από τη νωπή.
δεν χρειάζεται να διαλυθεί σε υγρό πριν προστεθεί στο μείγμα. 
κάθε φακελάκι αντιστοιχεί σε 1 κιλό αλεύρι, γεγονός που μας διευκολύνει στις δοσολογίες.
Διατηρείται για αρκετό χρόνο, αρκεί να μην ανοιχτεί
Στο μόνο που υστερεί η ξερή μαγιά σε σχέση με την νωπή είναι στο άρωμα.


Η νωπή/ φρέσκια μαγιά : 

Έχει πολύ πιο έντονο άρωμα και γεύση (αυτό είναι το κύριο πλεονέκτημά της)
Πρέπει να διαλυθεί σε υγρό πριν χρησιμοποιηθεί. Σε χλιαρή θερμοκρασία για να ενεργοποιηθεί, αλλά όχι καυτή, για να μην καεί.
Δεν διατηρείται πολύ έχει πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης.

H ιδανική θερμοκρασία συντήρησης της νωπής μαγιάς είναι οι 4°C και δεν θα πρέπει να τη χρησιμοποιούμε απευθείας από το ψυγείο αλλά να την αφήνουμε για λίγα λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Η σωστή θερμοκρασία νερού για να τη διαλύσουμε είναι οι 35°C. Λίγη ζάχαρη θα βοηθήσει τη μαγιά να δράσει πιο γρήγορα, αντίθετα από το αλάτι που θα την επιβραδύνει, ενώ σε μεγάλη ποσότητα ενδέχεται και να καταστρέψει τις ιδιότητες της !!

Αναλογία Νωπής μαγιάς με ξηρή μαγιά :

Πολλές φορές ίσως έχετε σκεφτεί να αντικαταστήσετε τη νωπή με την ξηρή μαγιά και έχετε αναρωτηθεί: Τι ποσότητα νωπής μαγιάς αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ποσότητα ξηρής ή και το αντίστροφο. Η σωστή λοιπόν αναλογία είναι η παρακάτω:

8 γραμμάρια ξηρής μαγιάς = 30 γραμμάρια νωπής

Να αναφέρουμε πως τα 8 γραμμάρια ξηρής μαγιάς αντιστοιχεί σε 1 φακελάκι που βρίσκουμε στο εμπόριο !!




Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Αστεράτο Μερεντόψωμο - Chocolate Star Bread

Νέα δημιουργία σήμερα επηρεασμένος από μια ανάρτηση της φίλης μου Βασιλικής Σ. στο Facebook !! Ήρθε λοιπόν και η δική μου σειρά να το φτιάξω !!

Πρόκειται για ένα σπέσιαλ γλυκάκι το οποίο θα λατρέψουν μικρά και μεγάλα παιδιά. Ακούει στο όνομα "Μερεντόψωμο" ή αλλιώς Αφράτο ψωμάκι πλημμυρισμένο με Μερέντα !!!! Μπορείς να το πεις και.... Αστεράτο Σοκολατόψωμο !!! 


Πάμε στην συνταγή !

Υλικά :

500 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσης
60 γρ. ζάχαρη 
1 Φακελάκι ξηρή μαγιά
1 πρέζα αλάτι
180 γρ. γάλα χλιαρό 
80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
2 Αυγά
1 βανίλια

Για την γέμιση :

4-5 κ.σ. Μερέντα ή Νουτέλα (για να αλείφετε εύκολα, βάλτε την μερέντα στους 40β. στον φούρνο για 15 λεπτά)
Τριμμένο Μπισκότο (προαιρετικά)

Εκτέλεση :

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας ώστε να οξυγονωθεί !! 



Ρίχνουμε τα 60 γρ. Ζαχαρη !! 




Ρίχνουμε 1 φακελάκι μαγιά !




Ρίχνουμε την μια βανίλια και ανακατεύουμε τα στερεά υλικά μας !!  




Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα !! 




Ρίχνουμε στο γάλα το βούτηρο μας (θερμοκρασία δωματίου)




Ρίχνουμε τα 2 αυγά, και ανακατεύουμε με ένα μίξερ !! 





Ρίχνουμε τα υγρά υλικά μας στα στερεά !! ανακατεύουμε για αρχή με μια κουτάλα και μετά αρχίζουμε ζύμωμα για 10 λεπτά !! 





Το ζυμάρι μας είναι έτοιμο !! προσέξτε σε αυτή την φάση, το ζυμάρι να είναι μαλακό και να κολλάει ελαφρώς στο χέρι μας !! Δεν το θέλουμε σφικτό !!

Το αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί και να ανέβει σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα !! 





Μετά από 1 ώρα βλέπουμε ότι το ζυμάρι μας έχει διπλασιάσει τον όγκο του !! 




Το ξεφουσκώνουμε, το πλάθουμε ελαφρός !! Εγώ το ζύγισα και έχουμε 943 γρ. ζυμάρι , το οποίο το χωρίζουμε σε τέσσερα (4) ίσα μέρη !! 




Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζυμαριού στα 25-30 εκατοστά περίπου !! Με την βοήθεια μιας πιατέλας θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα !! 






Το πρώτο κομμάτι το τοποθετούμε σε λαδόκολλα !! Αλείφουμε με μερέντα !! 




Προαιρετικά πασπαλίζουμε και λίγο τριμμένο μπισκότο !! Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα 2 φύλλα μας !! Στο τρίτο φύλλο από επάνω δεν βάζουμε μερέντα. θα είναι το καπάκι μας !! Το αναφέρω για να μην ξεχαστείτε... !! :)




Αφού βάλουμε και το τελευταίο μας φύλο , τοποθετούμε στο κέντρο ένα ποτήρι !!! Ξεκινάμε το κόψιμο σε 18 ίσα μέρη !! 




Πρώτα κόβουμε στα 4, μετά στα 8, και τέλος στα 16 μέρη !! 




Ξεκινάμε τώρα το στρίψιμο 2 φορές κάθε λωρίδα προς τα έξω !! κάνουμε το ίδιο σε όλες της λωρίδες !! Προσέξτε της φώτο !!  





Η αρχική εκτέλεση λέει ότι κάθε 2 κομμάτια λωρίδας τα ενώνουμε μεταξύ του στης άκριες !! Εγώ ξεχάστηκα και δεν το έκανα, αλλά... η γεύση του δεν χάλασε :)




Αφαιρούμε το ποτήρι από το κέντρο !! Έχουμε τελειώσει όλη την διαδικασία εκτέλεσης, και τώρα μπορούμε να αφήσουμε το Μερεντόψωμο μας σε ζεστό περιβάλλων να ανέβει !!!  




Κοιτάξτε πόσο όμορφα ανέβηκε το Μερεντόψωμο μας !!! 
Πριν το ψήσουμε αλείφουμε με γάλα ή ασπράδι αυγού αραιωμένο με λίγο νερό ! Εγώ το άλειψα με γάλα !!




Προθερμένουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε !! Μετά από 15 λεπτά κατέβασα στους 170 βαθμούς για τα υπόλοιπα 15 λεπτά !! 





Αφησα να κρυώσει λίγο και έκοψα το πρώτο κομμάτι για δοκιμή !!!! 




Εντάξει.... το μερεντόψωμο είναι απλά... Θεϊκό !!!! Εκπληκτική γεύση, αφράτο, και γενικά απολαυστικό !!!  




Να τρώει ο Μπαμπάς και να μην δίνει της κόρης !!! χαχαχαχαχα




Δείτε και το σχετικό βίντεο από το yutube !!





EDIT 18/12/2016

Σημερινό Μερεντόψωμο βάρους 1.089 γρ. !!!!!













Φίλοι μου.... δοκιμάστε το και είμαι βέβαιος ότι θα το φτιάχνεται αρκετά συχνά !!! 

Κοινοποιείστε το μερεντόψωμο σε φίλους σας !! Αξίζει !!! 

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ψωμί χωρίς ζύμωμα by Akis Petretzikis

Ψάχνω πάντα ευκαιρία να ζυμώσω και να ψήσω σπιτικό ψωμί !! 
Η γεύση του είναι αξεπέραστη και η ικανοποίηση που παίρνεις όταν κόβεις το δικό σου ζεστό καρβέλι δεν συγκρίνεται με τίποτα !!! 

Ζεστό ψωμί λοιπόν και σήμερα ψημένο στην ξυλόσομπα !! Η συνταγή είναι τόσο απλή , που για έναν αρχάριο είναι ένα ιδανικό ξεκίνημα στην παρασκευή σπιτικού ψωμιού !! 

Υλικά :

600 gr αλεύρι για όλες της χρήσης
450 gr. νερό
10 gr. αλάτι
Μισό φακελάκι ξερή μαγιά (4 gr.)

Εκτέλεση :





Εφτιαξα 2 καρβέλια αλλάζοντας στο δεύτερο τα άλευρα !! 400 γρ για όλες της χρήσης & 200 αλεύρι ολικής !! Και τα 2 έγιναν πεντανόστιμα !! Ακολουθούν φώτο από την διαδικασία παρασκευής τους !
















Καλή επιτυχία !!!!!