Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Ξηρή μαγιά ή Νωπή ??


VS



Την χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στην κουζίνα !! Για αλμυρές ή γλυκιές ζύμες, είναι ο πρωταγωνιστής! Την συναντάμε στο εμπόριο σε 2 μορφές, ξερή και νωπή. Ποια από τις 2 να διαλέξουμε ?? Διαβάστε παρακάτω και επιλέξετε μόνοι σας !! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια θέλετε στην συνταγή, αλλά μην ξεχνάτε κάτι βασικό. Η γεύση της νωπής μαγιάς δεν αντικαθιστάτε με τίποτα από την ξερή !!


Η ξερή μαγιά (που πωλείται σε φακελάκια):

είναι 3 φορές πιο ισχυρή από τη νωπή.
δεν χρειάζεται να διαλυθεί σε υγρό πριν προστεθεί στο μείγμα. 
κάθε φακελάκι αντιστοιχεί σε 1 κιλό αλεύρι, γεγονός που μας διευκολύνει στις δοσολογίες.
Διατηρείται για αρκετό χρόνο, αρκεί να μην ανοιχτεί
Στο μόνο που υστερεί η ξερή μαγιά σε σχέση με την νωπή είναι στο άρωμα.


Η νωπή/ φρέσκια μαγιά : 

Έχει πολύ πιο έντονο άρωμα και γεύση (αυτό είναι το κύριο πλεονέκτημά της)
Πρέπει να διαλυθεί σε υγρό πριν χρησιμοποιηθεί. Σε χλιαρή θερμοκρασία για να ενεργοποιηθεί, αλλά όχι καυτή, για να μην καεί.
Δεν διατηρείται πολύ έχει πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης.

H ιδανική θερμοκρασία συντήρησης της νωπής μαγιάς είναι οι 4°C και δεν θα πρέπει να τη χρησιμοποιούμε απευθείας από το ψυγείο αλλά να την αφήνουμε για λίγα λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Η σωστή θερμοκρασία νερού για να τη διαλύσουμε είναι οι 35°C. Λίγη ζάχαρη θα βοηθήσει τη μαγιά να δράσει πιο γρήγορα, αντίθετα από το αλάτι που θα την επιβραδύνει, ενώ σε μεγάλη ποσότητα ενδέχεται και να καταστρέψει τις ιδιότητες της !!

Αναλογία Νωπής μαγιάς με ξηρή μαγιά :

Πολλές φορές ίσως έχετε σκεφτεί να αντικαταστήσετε τη νωπή με την ξηρή μαγιά και έχετε αναρωτηθεί: Τι ποσότητα νωπής μαγιάς αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ποσότητα ξηρής ή και το αντίστροφο. Η σωστή λοιπόν αναλογία είναι η παρακάτω:

8 γραμμάρια ξηρής μαγιάς = 30 γραμμάρια νωπής

Να αναφέρουμε πως τα 8 γραμμάρια ξηρής μαγιάς αντιστοιχεί σε 1 φακελάκι που βρίσκουμε στο εμπόριο !!




3 σχόλια:

  1. Εδώ, μας λέτε πως 1 φακελάκι ξηρής μαγιάς είναι 30γρ. νωπής.
    Στη συνταγή για ζυμωτό όμως (https://spitikopsomi.blogspot.gr/search/label/bread)
    γράφετε: 1 φακελάκι ξηρής μαγιάς ή 15γρ. νωπής.

    Τι από τα δύο ισχύει;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο το γράφω κάπου εκεί στο άρθρο ότι η συνταγή δίνεται όπως αναγράφετε επάνω στην συσκευασία του αλεύρου !!
      Το σωστό είναι όπως το δίνω εδώ 1 φακελάκι ξηρή = 30 γρ. νωπή !! :)

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ! Είχα μπερδευτεί αρκετά, μιας και είμαι νέος στην παρασκευή ψωμιού. :)

      Διαγραφή