Κυριακή, 24 Απριλίου 2016

Τσουρέκι Πολίτικο by Alex

Ποιος είπε ότι η απλότητα δεν έχει νοστιμιά ?? Ίσως και περισσότερη μιας και ο κόπος είναι ελάχιστος και η διαδικασία απλουστευμένη !! και όταν όλα τα υλικά συνηγορούν στο μεθυστικό άρωμα ενός καλοψημένου αφράτου πασχαλινού εδέσματος και στην άψογη φουσκωτή "περηφάνια" του.... τότε τα λόγια περιττεύουν !!!




Παρεξηγημένη τελικά και πολλές φορές "φοβηστική" η παρασκευή του !! Μπελαλίδικο.... ΝΑΙ είναι, αλλά όχι δύσκολο !!!
Άπειρες συνταγές έχουν δοθεί που υπόσχονται την τελειότητα !! Πολυάριθμες συμβουλές.... ποικίλα μυστικά.... που θέλουν να εισβάλουν στης ενδότερες "κρυφές" πτυχές του χρυσοψημένου γλυκού, να εντρυφήσουν στα δυνατά αρωματικά στοιχεία της μαστίχας, να αποκαλύψουν τους μυστήριους κόμπους των κορδονιών-φιτίλιών.... να περπατήσουν στα χνάρια παλιών συνταγών κάποιον "κιτρινισμένων" τετραδίων και να αναβιώσουν παλιές... αναμνήσεις !!!
Τότε που κάθε γωνιά σε χωριά και πόλεις, σε κάθε Ελληνικό σπίτι ξεχυνόταν ακράτητη και αδέσμευτη η ευωδία του Πασχαλινού Τσουρεκιού !!
Γιατί μην μου πεις..... αλλά έχω την εντύπωση ότι το τσουρέκι των πασχαλινών στιγμών μας, έχει άααααλη νοστιμιά !!! Καμία άλλη στιγμή στον χρόνο μέσα, το τσουρέκι δεν έχει τόση νοστιμιά !!!!
Ετσι λοιπόν το τσουρέκι αυτό έχει άλλη αξία !!! Ερχετε να γλυκάνει τον "κόπο" της στέρησης μετά από μια νηστεία !! Έρχεται να τιμήσει της άγιες μέρες του Πάσχα !! Έρχεται να υπερτονίσει την γνήσια νοστιμιά του γλυκού ψωμιού !! Να μας θυμίσει έντονα ότι της μέρες αυτές, η αγάπη είναι αυτή που πρέπει να κυριαρχεί στον πλανήτη και τίποτα άλλο !!!

Τα τσουρέκια θέλουν χρόνο και ηρεμία για να γίνουν, για αυτό δεν πρέπει να βιαζόμαστε !!

Εγώ σήμερα θα σας δείξω την τέλεια συνταγή για πασχαλινά αφράτα τσουρέκια τα οποία πιστέψτε με.... δεν έχουν μέτρο σύγκρισης !!! 



Τι θα χρειαστούμε :

Μισό κιλό αλεύρι για τσουρέκια (εγώ χρησιμοποιώ Μύλοι Κρήτης)
100 γρ. βιτάμ
120 γρ. Ζάχαρη ή (80 γρ. ζάχαρη & 40 γρ. ιμβερτοποιημένη)
2 αυγά 
100 γρ. φρέσκο γάλα (χλιαρό)
45 γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή (σε ξηρή μαγιά ΔΕΝ χρειάζεται διάλυση) 
3 γρ. αλάτι
5 γρ μαχλέπι
5 γρ. κακουλέ (προαιρετικά) 
1 γρ. μαστίχα 
Μια Βανίλια
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι  ή 1 κ.γ. αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού

(EDIT)  η συγκεκριμένη δοσολογία μας δίνει περίπου 1 κιλό ζυμάρι από το οποίο θα βγάλουμε 2 τσουρέκια των 500γρ !!
(EDIT) Αν έχετε μίξερ που μπορεί να σηκώσει τα διπλάσια υλικά τότε κάντε το !! Ακόμα καλύτερα !! 


(EDIT 20/11/2016) Προσθήκη ιμβερτοποιημένης ζάχαρης για ακόμα ποιο αφράτα τσουρέκια με μεγαλύτερη διάρκεια εκτός ψυγείου !!! Διατηρούνται δηλαδή το ίδιο αφράτα όπως την πρώτη μέρα, για τουλάχιστον 3-4 μέρες!!!  
Απλά αντικαταστήστε την ποσότητα ζάχαρης στα 80γρ και προσθέστε 40γρ ιμβερτοποιημένη !!! Τον τρόπο παρασκευής δείτε τon εδώ "Ιμβερτοποίηση"   


Γενικά σε κάθε γλυκό σας αν θέλετε αντικαταστήστε την ζάχαρη με τον συγκεκριμένο τρόπο στο 20-30% !!! 



Εκτέλεση :

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα 500 γρ αλεύρι για τσουρέκι και τα 3 γρ. αλάτι (ανακατέψτε λίγο το αλεύρι να πάει παντού το αλάτι) !!
Προσοχή.... θέλουμε αποκλειστικά "αλεύρι για τσουρέκι" και κανένα άλλο, καθότι το συγκεκριμένο αλεύρι είναι ένα μείγμα δυνατού αλεύρου ενισχυμένο και ειδικά σχεδιασμένο για ζύμη Τσουρεκιού !! Δημιουργεί ελαστική και αφράτη ζύμη, εύκολη στο πλάσιμο !!


(SOS ΑΝ χρησιμοποιήσετε ξηρή μαγιά, ρίξτε την κατευθείαν στο αλεύρι σε αυτό το στάδιο χωρίς να την διαλύσετε)





Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βιτάμ !!


Προσθέτουμε την ζάχαρη, το μαχλέπι, την μια βανίλια, την μαστίχα, και το ξύσμα πορτοκαλιού ή το 1 κ.γ. αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού (δίνει περισσότερο άρωμα) !! 


tips: Στο θέμα των μπαχαρικών.... ή θα βάλετε κακουλέ & μαχλέπι, ή θα βάλετε μαστίχα !! Όλα μαζί νομίζω είναι too much !!! Αν και μπορώ να φανταστώ ότι το μαχλέπι θα πήγαινε καλύτερα με την μαστίχα, αλλά όχι ο Κακουλές !!! Και τα δυο έχουν ένα πολύ δυνατό άρωμα που θα σας μπερδέψουν !! Συμβουλή μου λοιπόν μην τα βάλετε όλα μαζί στην πρώτη προσπάθεια σας !! βάλτε μόνο μαχλέπι και μαστίχα !! 
Εγώ πειραματίστηκα αρκετά και κατάληξα και στα 3 υλικά μαζί μιας και αρέσει η γεύση στην οικογένεια μου !!







Παίρνουμε όλα το μείγμα μας με τα αρώματα μας και τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ !




( Αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού ζαχαροπλαστικής )




Ζεσταίνουμε στο ίδιο κατσαρολάκι το γάλα, και εκεί διαλύουμε και την νωπή μαγιά μας με τον αυγοδάρτη, και μετά προσθέτουμε και τα αυγά !! χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας ! ΑΝ χρησιμοποιήσετε ξηρή μαγιά, ρίξτε την κατευθείαν στο αλεύρι στο πρώτο βήμα ποιο πάνω (ΣΟΣ) !!! 

tips: Το αν θα χρησιμοποιήσετε νωπή ή ξηρή μαγιά το αφήνω στην επιλογή σας !! Προσωπικά χρησιμοποιώ πότε την μια πότε την άλλη !! με την νωπή η αλήθεια είναι ότι έχουμε ποιο γευστικό αποτέλεσμα !!  Προσοχή μόνο στης αναλογίες όπου 30 γρ νωπή μαγιά ισοδυναμεί με 1 φακελάκι ξηρή !! 



Ρίχνουμε και αυτό το μείγμα μας στο κάδο του μίξερ και ξεκινάμε ζύμωμα για 15 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα !!


Εδώ βλέπεται πως είναι το ζυμάρι μας μετά από 15 λεπτά !! 



tips: Εδώ να πούμε ότι οι ζύμες αυτές απαιτούν.... παίδεμα !! Όσο περισσότερο δουλέψουμε την συγκεκριμένη ζύμη τόσο περισσότερη γλουτένη απελευθερώνεται, εισχωρεί αέρας στην ζύμη και έτσι θα έχουμε και καλύτερο αποτέλεσμα στο φούσκωμα !! Θέλουμε τόσο δυνατό χτύπημα μέχρι να δούμε στο ζυμάρι μας μεγάλες φουσκάλες (φώτο) !! Τότε έχουμε το ιδανικό πιστέψτε με αποτέλεσμα !! Στους φούρνους τέτοια ζυμάρια τα χτυπάνε μηχανές με 100 στροφές το λεπτό !! Εννοείτε ότι εμείς στο σπίτι μας, τέτοια ζυμώματα δεν μπορούμε να τα πιάσουμε, αλλά προσπαθούμε να ζυμώνουμε και όσο γίνεται καλύτερα !! Ενας λόγος που αγόρασα τελευταία κουζινομηχανή είναι αυτός !!!




Αφού τελειώσουμε με το ζύμωμα , παίρνουμε το ζυμάρι μας, το βάζουμε σε ένα μπολ με ελάχιστο λάδι στον πάτο, και το ξεκουράζουμε για 3-4 ώρες σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με πετσέτα !! Ο λόγος που χρειάζεται τόσος χρόνος για να διπλασιάσει τον όγκο της είναι γιατί πρόκειται για βαριά ζύμη με αβγά. Οπότε βοηθήστε το ζυμάρι σας να ανέβει !!!
Ενας καλός τρόπος για να το βοηθήσετε είναι να ανάψετε τον φούρνο σας στους 30-40 βαθμούς για 15 λεπτά . Σβήνετε τον φούρνο και απλά αφήστε το λαμπάκι ανοικτό !! Με αυτόν τον τρόπο το ζυμάρι θα είναι έτοιμο σε λιγότερο από 2 ώρες !!

Θα σας εκμυστηρευτώ κάπου εδώ ένα τιπς που διάβασα σε κάποιο σχόλιο σε ανάρτηση των τσουρεκιών μου στο facebook !! μια κοπελιά λοιπόν βοηθάει τα τσουρέκια της να ανέβουν βάζοντας τα στο αυτοκίνητο της το οποίο είναι εκτεθειμένο στο ήλιο !!! αχαχαχα καλό ε ?? 
  




Το ζυμάρι μας έχει ανέβει !!!!

tips: Για να καταλάβουμε ότι το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, κάνουμε το εξής κολπάκι. Με το δάχτυλό μας πιέζουμε την ζύμη !! Αν επαναφέρει τότε ΔΕΝ είμαστε έτοιμη, και αν η δαχτυλιά παραμείνει εκεί τότε ΝΑΙ το ζυμάρι μας είναι 100% έτοιμο για να προχωρήσουμε !!




Επόμενο βήμα.... είναι το πλάσιμο φιτιλιών-κορδονιών όπως τα ονομάζουν !! Πλέκουμε σε πλεξούδες όπως θέλετε εσείς.... είτε με τρία κορδόνια, είτε με τέσσερα !! Και εγώ ακόμα δεν τα καταφέρνω καλά σε αυτό το στάδιο.... αλλά οκ η γεύση είναι που έχει σημασία !! :)

tips : Μην πλέκετε πολύ σφιχτές τις πλεξούδες. Αφήστε τους χώρο ώστε να μπορούν να φουσκώσουν !!!
tips : Το πλάσιμο είναι το σημαντικότερο στάδιο στο ζύμωμα στα τσουρέκια !! Ομοιόμορφα κορδόνια με λείο εμφάνιση και υφή , είναι οδηγός σε καλοφουσκωμένα τσουρέκια με ίνες !! 








Μετά από 1 ώρα τα τσουρέκια μας έχουν διπλασιάσει σε όγκο !! Τα αλείφουμε με ασπράδι αυγού αραιωμένο με 2-3 κουταλιές σούπας νερό, με μαλακό πινελάκι προσέχοντας μην τρυπήσουμε την κρούστα τους !!!  

tips : Εγώ ανάβω τον φούρνο στους 30 βαθμούς για 5 λεπτά, και μετά τον σβήνω και αφήνω μόνο το λαμπάκι ανοικτό ! Να ξέρετε ότι η μαγιά στους 50 βαθμούς.... καταστρέφεται !! Η ιδανική θερμοκρασία για να ανέβει η ζύμη μας είναι μεταξύ 28-35 βαθμούς μάξιμουμ !!  



Πασπαλίστε με σησάμι και φιλέ αμύγδαλο !!!



Τελικό στάδιο το ψήσιμο, Προθερμασμένος φούρνος, και ψήσιμο στους 170 βαθμούς με αέρα για 30-35 λεπτά περίπου !! Προσοχή όμως, να έχετε τον νου σας μετά τα πρώτα 20 λεπτά γιατί φούρνος με φούρνο διαφέρουν στο ψήσιμο !!

Πότε τοποθετούμε το κόκκινο αυγό στο τσουρέκι μας ???


Το κόκκινο αυγό μην το βάζετε από την αρχή στο τσουρέκι αλλά αφού το ψήσετε !! Μόλις βγει από το φούρνο, τρυπήστε με το πίσω μέρος μια ξύλινης κουτάλας στο σημείο που θέλετε να βάλετε το αυγό και προσεκτικά βυθίστε το αυγό. Το ζεστό τσουρέκι υποχωρεί και αγκαλιάζει το αυγό. Όταν κρυώσει σφίγγει γύρω του. Και να θέλετε δεν μπορείτε να το βγάλετε !!

tips: Στον πάτο του φούρνου και εδώ, τοποθετούμε ταψάκι με λίγο καυτό νερό !! Μετά το πρώτο δεκάλεπτο το αφαιρούμε προσεκτικά μην καούμε ! (την έχω πατήσει...)  
Με το που θα κρυώσουν εντελών τα τυλίγουμε σφικτά με μεμβράνη !! Αν δεν τα φάμε στης επόμενες 3-4 μέρες, καλό θα ήταν να τα βάλετε στην κατάψυξη !! Λόγω του βουτήρου η ζύμη στεγνώνει γρήγορα !! 
Βγάλτε τα ταψιά απ' το φούρνο, αφήστε τα λίγο να κρυώσουν μέσα στο ταψί κι έπειτα μεταφέρετε τα τσουρέκια σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. Μεταφέρετε τα τσουρέκια προσεκτικά ώστε να μη σας ανοίξουν γιατί θα είναι ακόμα μαλακά. Όσο κρυώνουν θα δένουν.
Αφού κρυώσουν εντελώς, καλύψτε τα με μια λεπτή, καθαρή πετσέτα κουζίνας.

Αν δοκιμάσετε το τσουρέκι ζεστό από το φούρνο θα σας φανεί άγλυκο. Μη σας ανησυχεί. Όταν κρυώσει, και ειδικά την επόμενη μέρα, θα έχει ακριβώς τη γεύση που πρέπει να έχει και θα είναι απίθανο !!!! 










Τσουρέκι γίγας.... 900 γρ το καθένα !!!!!




Τσουρέκι γίγας 980 γρ. (9/4/2017 Μ. Δευτέρα) 




Και ένα βίντεο για να δείτε καλύτερα το τελικό αποτέλεσμα




Καλή επιτυχία !!!!!!

(περιμένω την δική σας προσπάθεια στην σελίδα μας στο facebook εδώ)


8 σχόλια:

  1. το αλατι δεν αναφερεις ποτε το βαζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nai έχεις δίκιο john !! το διόρθωσα οκ !!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την ιμβερτοποιημενη ζαχαρη ποσα γρ βαζεις;γιατι δεν την αναφερεις στα υλικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόσθεσα αμέσως την ποσότητα κ. Ελένη !! ευχαριστώ για την επισήμανση !

      Διαγραφή
  4. ποσο τσουρεκια βγαινουν στο περιπου? Ευχαριστουμε για την συνταγη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκανα edit στην παρουσίαση, και έγραψα πόσα βγαίνουν στην μια δόση !! υπολόγισε 2 τσουρέκια των 500γρ :)
      Περιμένω εντυπώσεις σου :)

      Διαγραφή
  5. Πολύ καλη συνταγή και ευκολη! Ευχάριστουμε πολύ! Καλη Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Αναστασία !! και του χρόνου να είσαι καλά να τα φτιάξεις ξανά :)

      Διαγραφή