Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Αστεράτο Μερεντόψωμο - Chocolate Star Bread

Νέα δημιουργία σήμερα επηρεασμένος από μια ανάρτηση της φίλης μου Βασιλικής Σ. στο Facebook !! Ήρθε λοιπόν και η δική μου σειρά να το φτιάξω !!

Πρόκειται για ένα σπέσιαλ γλυκάκι το οποίο θα λατρέψουν μικρά και μεγάλα παιδιά. Ακούει στο όνομα "Μερεντόψωμο" ή αλλιώς Αφράτο ψωμάκι πλημμυρισμένο με Μερέντα !!!! Μπορείς να το πεις και.... Αστεράτο Σοκολατόψωμο !!! 


Πάμε στην συνταγή !

Υλικά :

500 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσης
60 γρ. ζάχαρη 
1 Φακελάκι ξηρή μαγιά
1 πρέζα αλάτι
180 γρ. γάλα χλιαρό 
80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
2 Αυγά
1 βανίλια

Για την γέμιση :

4-5 κ.σ. Μερέντα ή Νουτέλα (για να αλείφετε εύκολα, βάλτε την μερέντα στους 40β. στον φούρνο για 15 λεπτά)
Τριμμένο Μπισκότο (προαιρετικά)

Εκτέλεση :

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας ώστε να οξυγονωθεί !! 



Ρίχνουμε τα 60 γρ. Ζαχαρη !! 




Ρίχνουμε 1 φακελάκι μαγιά !




Ρίχνουμε την μια βανίλια και ανακατεύουμε τα στερεά υλικά μας !!  




Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα !! 




Ρίχνουμε στο γάλα το βούτηρο μας (θερμοκρασία δωματίου)




Ρίχνουμε τα 2 αυγά, και ανακατεύουμε με ένα μίξερ !! 





Ρίχνουμε τα υγρά υλικά μας στα στερεά !! ανακατεύουμε για αρχή με μια κουτάλα και μετά αρχίζουμε ζύμωμα για 10 λεπτά !! 





Το ζυμάρι μας είναι έτοιμο !! προσέξτε σε αυτή την φάση, το ζυμάρι να είναι μαλακό και να κολλάει ελαφρώς στο χέρι μας !! Δεν το θέλουμε σφικτό !!

Το αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί και να ανέβει σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα !! 





Μετά από 1 ώρα βλέπουμε ότι το ζυμάρι μας έχει διπλασιάσει τον όγκο του !! 




Το ξεφουσκώνουμε, το πλάθουμε ελαφρός !! Εγώ το ζύγισα και έχουμε 943 γρ. ζυμάρι , το οποίο το χωρίζουμε σε τέσσερα (4) ίσα μέρη !! 




Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζυμαριού στα 25-30 εκατοστά περίπου !! Με την βοήθεια μιας πιατέλας θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα !! 






Το πρώτο κομμάτι το τοποθετούμε σε λαδόκολλα !! Αλείφουμε με μερέντα !! 




Προαιρετικά πασπαλίζουμε και λίγο τριμμένο μπισκότο !! Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα 2 φύλλα μας !! Στο τρίτο φύλλο από επάνω δεν βάζουμε μερέντα. θα είναι το καπάκι μας !! Το αναφέρω για να μην ξεχαστείτε... !! :)




Αφού βάλουμε και το τελευταίο μας φύλο , τοποθετούμε στο κέντρο ένα ποτήρι !!! Ξεκινάμε το κόψιμο σε 18 ίσα μέρη !! 




Πρώτα κόβουμε στα 4, μετά στα 8, και τέλος στα 16 μέρη !! 




Ξεκινάμε τώρα το στρίψιμο 2 φορές κάθε λωρίδα προς τα έξω !! κάνουμε το ίδιο σε όλες της λωρίδες !! Προσέξτε της φώτο !!  





Η αρχική εκτέλεση λέει ότι κάθε 2 κομμάτια λωρίδας τα ενώνουμε μεταξύ του στης άκριες !! Εγώ ξεχάστηκα και δεν το έκανα, αλλά... η γεύση του δεν χάλασε :)




Αφαιρούμε το ποτήρι από το κέντρο !! Έχουμε τελειώσει όλη την διαδικασία εκτέλεσης, και τώρα μπορούμε να αφήσουμε το Μερεντόψωμο μας σε ζεστό περιβάλλων να ανέβει !!!  




Κοιτάξτε πόσο όμορφα ανέβηκε το Μερεντόψωμο μας !!! 
Πριν το ψήσουμε αλείφουμε με γάλα ή ασπράδι αυγού αραιωμένο με λίγο νερό ! Εγώ το άλειψα με γάλα !!




Προθερμένουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε !! Μετά από 15 λεπτά κατέβασα στους 170 βαθμούς για τα υπόλοιπα 15 λεπτά !! 





Αφησα να κρυώσει λίγο και έκοψα το πρώτο κομμάτι για δοκιμή !!!! 




Εντάξει.... το μερεντόψωμο είναι απλά... Θεϊκό !!!! Εκπληκτική γεύση, αφράτο, και γενικά απολαυστικό !!!  




Να τρώει ο Μπαμπάς και να μην δίνει της κόρης !!! χαχαχαχαχα




Δείτε και το σχετικό βίντεο από το yutube !!





EDIT 18/12/2016

Σημερινό Μερεντόψωμο βάρους 1.089 γρ. !!!!!













Φίλοι μου.... δοκιμάστε το και είμαι βέβαιος ότι θα το φτιάχνεται αρκετά συχνά !!! 

Κοινοποιείστε το μερεντόψωμο σε φίλους σας !! Αξίζει !!! 

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ψωμί χωρίς ζύμωμα by Akis Petretzikis

Ψάχνω πάντα ευκαιρία να ζυμώσω και να ψήσω σπιτικό ψωμί !! 
Η γεύση του είναι αξεπέραστη και η ικανοποίηση που παίρνεις όταν κόβεις το δικό σου ζεστό καρβέλι δεν συγκρίνεται με τίποτα !!! 

Ζεστό ψωμί λοιπόν και σήμερα ψημένο στην ξυλόσομπα !! Η συνταγή είναι τόσο απλή , που για έναν αρχάριο είναι ένα ιδανικό ξεκίνημα στην παρασκευή σπιτικού ψωμιού !! 

Υλικά :

600 gr αλεύρι για όλες της χρήσης
450 gr. νερό
10 gr. αλάτι
Μισό φακελάκι ξερή μαγιά (4 gr.)

Εκτέλεση :





Εφτιαξα 2 καρβέλια αλλάζοντας στο δεύτερο τα άλευρα !! 400 γρ για όλες της χρήσης & 200 αλεύρι ολικής !! Και τα 2 έγιναν πεντανόστιμα !! Ακολουθούν φώτο από την διαδικασία παρασκευής τους !
















Καλή επιτυχία !!!!! 

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Τέλεια χάραξη στο ζυμάρι μας με ξυραφάκια ASTOR !!

Πόσες φορές προσπαθήσαμε να χαράξουμε το ζυμάρι μας , και δεν τα καταφέραμε με τα μαχαίρια της κουζίνας ?? Προσωπικά σαν τελειομανείς που είμαι, αυτό με ενοχλούσε τόσο ώστε δοκίμασα μέχρι και με καθαρή λάμα φαλτσέτας να χαράξω το ζυμάρι μου !!! Πάλι όμως.... δεν έμεινα ευχαριστημένος !! Αντί να χαράζει η ζύμη....σκιζόταν !!!! 

Η λύση βρέθηκε όταν σε κουβέντα που είχα με έναν αρτοποιό, μου σύστησε τα ξυραφάκια ΑΣΤΟΡ !!


....Ναι καλά θυμάστε... τα παλιά εκείνα ξυραφάκια που συνεχίζουν να μας κάνουν την τιμή να υπάρχουν ακόμα σε κυκλοφορία !!!!  

Τα βρίσκουμε στα περίπτερα, σε εξειδικευμένα βιβλιοπωλεία, αλλά μπορείτε και να τα παραγγείλετε από το plaisio.gr



Επιτέλους λοιπόν..... όμορφο χάραγμα στα ζυμάρια μας με ξυραφάκια ASTOR !!! 
Προσέχουμε το χάραγμα μας, να είναι μέχρι 1 εκατοστό σε βάθος !! Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ελεγχόμενα σκασίματα στα σημεία που θέλουμε εμείς, και όχι σκασίματα όπου να ναι !! 









Μετά το πέρας της εργασίας μας, φυλάσσουμε τα ξυράφια μας, μακριά από παιδικά χέρια !! 





Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Λαγάνα με φυσικό προζύμι !!! Η τέλεια λαγάνα !!!

Είναι επίπεδη, με ελάχιστη ψίχα και τραγανή κόρα πασπαλισμένη με σουσάμι. Είναι το απόλυτο ψωμί της Σαρακοστής, το φτιάχνουμε στα Κούλουμα μόνο με αλεύρι, νερό και αλάτι, προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε λάδι και μυρωδικά ή ελιές, κρεμμύδι, λιαστή ντομάτα. Είναι άζυμος άρτος, δηλαδή χωρίς προζύμι και το όνομά της προέρχεται από το ελληνικό λάγανον που ήταν μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό.
Ε ναι.... φυσικά μιλάμε για την παραδοσιακή λαγάνα. Εξακολουθεί εδώ και αιώνες να είναι ένας από τους λόγους που περιμένουμε τα Κούλουμα. Αυτή και το πέταγμα του χαρταετού αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Καθαράς Δευτέρας !!! 

Της τελευταίες μέρες όπως είδατε στην σελίδα & στην ομάδα μας στο facebook έφτιαξα αρκετές από αυτές της απλές λαγάνες η οποίες ήταν πεντανόστημες !!! Όσοι ακολουθήσατε την συνταγή που δόθηκε από εδώ, είμαι βέβαιος ότι την ευχαριστηθήκατε !! 

Έψαξα στο διαδίκτυο για συνταγή λαγάνας με φυσικό προζύμι, και βρήκα αρκετές με μικροδιαφορές !! Είπα λοιπόν να τολμήσω να πάω και εγώ ένα σκαλί ποιο πάνω, φτιάχνοντας την δική μου λαγάνα με φυσικό προζύμι !! Όσοι μου την δοκίμασαν σήμερα, είπαν ότι είναι η καλύτερη λαγάνα που έχουν φάει και τους θυμίζει κάτι από τα παλιά !!! 

Την διαδικασία για την παρασκευή του προζυμιού θα την βρείτε εδώ !!

"Καλώς ήλθατε στον μαγικό κόσμο του προζυμιού" 

Η διαδικασία βέβαια... είναι της "υπομονής", και σας την παραθέσω αναλυτικά, για όποιον είναι, σαν και εμένα, απόλυτα γοητευμένος από το φυσικό προζύμι, και συν της άλλης.... του αρέσει να παιδεύεται !!

Υλικά :

150 γρ. φυσικό προζύμι
500 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσης
230 ml χλιαρό νερό 
4 κ.σ. ελαιόλαδο 
3 κ.γ. ζάχαρη
16 γρ. αλάτι


Εκτέλεση :

Φάση πρώτη :

Αναπιάζουμε το προζύμι μας (φώτο 1), δηλαδή σε μία λεκάνη διαλύουμε το προζύμι μας σε 150 ml χλιαρό νερό ! Προσθέτουμε τα 150 γρ. από το αλεύρι μας (τα υπόλοιπα 350γρ αλεύρι αργότερα), και την μια από της τρεις κουταλιές ζάχαρη !! 
Σκεπάζουμε το προζύμι μας με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 3 ώρες σε ζεστό περιβάλλον !! 

Φάση δεύτερη :

Μετά από 3 ώρες το προζύμι μας έχει φουσκώσει και βλέπουμε μπόλικες φυσαλίδες (φώτο 2) !
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά !! 
Σκεπάζουμε το ζυμάρι μας (φώτο 3) και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος όλη την νύχτα !!  


Φάση τρίτη :

Την επόμενη μέρα το ζυμάρι μας έχει τριπλασιάσει σε όγκο (φώτο 4) !! το χωρίζουμε σε 2 μέρη !! Ανοίγουμε με τα δάχτυλα μας το ζυμάρι ή με έναν χοντρό πλάστη, δίνοντας σχήμα λαγάνας πάχους 1 εκατοστό !! το τοποθετούμε επάνω σε λαδόκολλα ή σε λαδωμένο ταψί-λαμαρίνα !!  
Βυθίζουμε τα ακροδάχτυλα μας μέσα στο ζυμάρι, ώστε να σχηματιστούν οι χαρακτηριστικές λακουβίτσες !!  
 Αφήνουμε για 2 ώρες να ανέβουν ξανά (δεν θα ανέβουν πολύ στα υπόψιν...) 


Φάση τέταρτη και τελευταία :

μετά από της 2 ώρες, ψεκάζουμε με νερό ή νερό με μέλι αραιωμένο της λαγάνες μας και προσθέτουμε όσο λευκό σησάμι θέλουμε !! Προτείνω να πασπαλίσετε και με μαυροσίσαμο το οποίο δίνει.... άλλη γεύση στην λαγάνα !!! 


Ψήσιμο :   

Προθερμαίνουμε  τον φούρνο μας στον αέρα στους 200 βαθμούς και βάζουμε μέσα της λαγάνες μας !! Μετά από 15 λεπτά κατεβάζουμε στους 170 και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά !! Προσέχουμε το ψήσιμο ρίχνοντας τακτικές ματιές, γιατί κάθε φούρνος διαφέρει στο ψήσιμο !!
Οταν της δούμε να έχουν ροδίσει, της βγάζουμε και της αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα πριν της κόψουμε !!! 


ΚΑΛΆ ΚΟΥΛΟΥΜΑ & ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !!!



φώτο 1




φώτο 2




φώτο 3




φώτο 4




φώτο 5




φώτο 6




Καλή Σαρακοστή !!!!






Όσοι δεν το τολμήσατε φέτος και αγοράσατε.... ελπίζω να το τολμήσετε του χρόνου !!! Εγώ θα είμαι εδώ σε κάθε απορία σας !!