Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016

Ψωμί χωρίς ζύμωμα

Ψωμί χωρίς ζύμωμα !!

Η συνταγή είναι αρκετά γνωστή στους λάτρεις του σπιτικού ψωμιού από διάφορες ιστοσελίδες- μπλογκ και από βίντεο στο youtube !! 
Μέσα από αυτούς τους τρόπους την έμαθα και εγώ, αλλά η γεύση δεν με ενθουσίαζε να λέω την αλήθεια !! Είπα λοιπόν να... παίξω με διαφορετικά άλευρα !! 

Εχω μείνει υπερ ευχαριστημένος με το αλεύρι για ζυμωτά (κίτρινο) ή χωριάτικο !! 

Τα υλικά :

860 gr. αλεύρι για ζυμωτά
10 γρ. ξηρή μαγιά
4 γρ. ζάχαρη 
5 γρ. αλάτι  
670 γρ νερό (χλιαρό και κατά προτίμηση εμφιαλωμένο)
3-4 κ.σ. λάδι


Εκτέλεση :

Σε μια μεγάλη λεκάνη που να κλείνει καλά, βάζουμε τα υλικά με την σειρά που σας τα έδωσα !

Με ένα μεγάλο κουτάλι ανακατεύουμε καλά τα υλικά (πηκτός χυλός). σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε για 12-14 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ! Δεν χρειάζεται ψυγείο ή πολύ ζεστό μέρος !! θερμοκρασία δωματίου αρκεί !!

Μετά της 12-14 ώρες θα έχουμε το παρακάτω αποτέλεσμα (πρώτη & δεύτερη φώτο) !! το μείγμα έχει τριπλασιαστεί σε όγκο !!!!!

Ανάβουμε φούρνο και τοποθετούμε μέσα την σιδερένια γάστρα μας, να κάψει καλά !!
Την αφαιρούμε, και κοσκινίζουμε λίγο αλεύρι για όλες της χρήσης στον πάτο της γάστρας, και ρίχνουμε το μείγμα μας στην γάστρα !! Εγώ το μοίρασα.... το μισό στην γάστρα και το άλλο μισό σε ένα ταψάκι για να έχω στο τέλος 2 καρβέλια των 650 γρ, περίπου !!

Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 220 βαθμούς με κλειστό το καπάκι, και άλλα 20 λεπτά χωρίς καπάκι μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει !! (εγώ έψησα στην ξυλόσομπα)

Το συγκεκριμένο ψωμί δίνει και πολλές πολλές θεαματικές τρυπίτσες όπως βλέπεται στης φώτο !!  


Καλή σας επιτυχία !!!!!!! 












Μόλις ξεφούρνισα τα δύο καρβέλια, έφτιαξα αμέσως νέο μείγμα (φώτο) με μόνη διαφορά τα άλευρα !! Χρησιμοποίησα 500γρ αλεύρι για ζυμωτά και 360γρ αλεύρι Ζέας !!! 





Αφήστε να κρυώσει καλά το ψωμί επάνω σε μια σχαρίτσα πριν το κόψετε !!!



Και φυσικά δεν ξεχνάμε να κάνουμε like στην σελίδα μας στο facebook ! το λινκ θα το βρείτε δεξιά στο blog !!



2 σχόλια:

  1. Τι αλεύρι είναι το "για ζυμωτά"; Πού το βρίσκω;
    Πήγα σήμερα στο Καρφούρ για να βρω αλεύρι σε μεγαλύτερη ποικιλία και έμειναν άφωνος,όταν διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε τίποτε άλλο εκτός από το "Για όλες τις χρήσεις" που έγραφε ότι είναι βγαλμένο από μαλακά σιτάρια.
    Πάντως ακόμα και με αυτό το αλεύρι (Για όλες τις χρήσεις) ήταν αρκετά καλό!
    Σ' ευχαριστώ για τις ωραίες ιδέες σου,που εκτός αυτού είναι και εφαρμόσιμες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέργιο το αλεύρι είναι αυτό στην φώτο !!! Η τιμή του είναι αρκετά καλή στα 1.20 περίπου !!

      https://4.bp.blogspot.com/-OCFXl15nXog/VrXHaSyEjjI/AAAAAAAAGfg/C4hWperAmQg/s640/DSC03453.JPG

      Διαγραφή