Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016

Αφράτα χάμπουργκερ !!!

Υλικά για 10 ψωμάκια !!
300 γρ. κίτρινο αλεύρι
200 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσης
1 φακελάκι μαγιά
300-320 μλ νερό (όσο πάρει αναλόγως την απορροφητικότητα του αλευριού)
2-3 κ.σ. λάδι
3 κ.γ. ζάχαρι (ή 2 κ.σ. ιμβερτοποιημένη ζάχαρη για ποιο αφράτα ψωμάκια)
1 κ.γ. αλάτι
Σούσαμι ή Ρίγανι για πασπάλισμα (προαιρετικά)


"σ.σ. σαφώς μπορούμε να βάλουμε μόνο αλεύρι για όλες της χρήσης"

Πως τα φτιάχνουμε :

Πρώτα παρασκευάζουμε ένα γρήγορο προζύμι διαλύοντας την μαγιά σε 100ml χλιαρό νερό. Προσθέτουμε 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε ! Σκεπάζουμε το προζύμι μας για κανα μισάωρο σε ζεστό μέρος !!
Στην λεκάνη μας ετοιμάζουμε το αλεύρι μας ανακατεύοντας με την ζάχαρη και το αλάτι !
Ρίχνουμε το προζύμι μας, το λάδι μας και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας αργά το νερό !!
Πλάθουμε την ζύμη κανα 15λεπτο μέχρι να γίνει ελαστική και μαλακή !!
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο για 2 ώρες περίπου !!
Όταν είμαστε έτοιμοι ξεκινάμε κόβοντας την ζύμη μας σε κομμάτια των 80γρ. περίπου !! Θα βγάλετε κάπου 11-13 ψωμάκια !!
Σχηματίστε μικρά μπαλάκια ή μικρά μπαγκετάκια αν προτιμάτε !!
Τοποθετήστε τα ψωμάκια σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου ή ελαφρώς αλευρωμένο ! Τα αφήνουμε για 40 λεπτά να ανέβουν και με το πινελάκι κουζίνας τα αλείφουμε με γάλα ή για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα με κρόκο αυγού !! Προαιρετικά πασπαλίζουμε με σησάμι ή ρίγανη !!
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 220 βαθμούς το πρώτο 15λεπτο, και μετά χαμηλώνουμε στους 180 για άλλα 10-15 λεπτά !!
Μόλις ψηθούν τα σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνετε κανα μισάωρο !! θα δείτε ότι θα μαλακώσουν απίστευτα !!








Και το απαραίτητο.....τσεκ !!!!



Αν θέλετε φτιάχνετε και μικρά ψωμάκια με την ίδια συνταγή




Καλή Επιτυχία !! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου