Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Αρτουλάκια λαχταριστά

Σχολικές αναμνήσεις απόψε !!!

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών σήμερα (30/1), είναι γιορτή των δασκάλων και των μαθητών, των σχολείων και των γραμμάτων, των βιβλίων και της μάθησης...
Όπως είθισται.... στα παιδιά μετά το τέλος του εκκλησιασμού μοιράζονται τα καθιερωμένα αρτουλάκια !!
Ξεφουρνίσαμε λοιπόν και εμείς τα αρτουλάκια μας ψημένα στην ξυλόσομπα*, αλλά και στον οικιακό φούρνο* !!
Πραγματική γεύση στο αρτουλάκι μας, όπως των φούρνων !!


Υλικά :
Για το προζύμι :
240gr χλιαρό κανελόζουμο (το κανελόζουμο είναι νερό που έχουμε βράσει με ένα ξυλαράκι κανέλα)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
140 γρ. αλεύρι
Για τη ζύμη :
300 γρ αλεύρι για όλες της χρήσης
40γρ λάδι
80 γρ. ζάχαρη (προαιρετικά συν 30γρ. ιμβερτοποιημένη ζάχαρη)*
1 κ. γ μαχλέπι
1 γρ. μαστίχα σε σκόνη 
2 βανίλιες
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση :

Βάζουμε το κανελόζουμο, τη μαγιά, τη ζάχαρη σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε  και περιμένουμε να φουσκώσει το προζύμι μας !!
Όταν έχει φουσκώσει και είναι έτοιμο, βάζουμε μέσα το λάδι τη ζάχαρη, το μαχλέπι την μαστίχα, τις 3 βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ !!
Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά μας. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά, και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά εύπλαστη ζύμη !!
Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί για 1 - 1¨30 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο !

Αφού φουσκώσει το ζυμάρι μας, το αδειάζουμε σε μια αλευρωμένη ή λαδωμένη ελαφρός επιφάνεια !! 
Κόβουμε σε κομμάτια των 80-100 γρ., και δίνουμε σχήμα αρτιδίου !! 
Τα αφήνουμε να ανέβουν σε ζεστό μέρος !
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 β. και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν  (προσέχουμε το ψήσιμο γιατί φούρνος με φούρνο διαφέρουν) !! 
Για να τα γυαλίσουμε κάνουμε το εξής. Ρίχνουμε μισό κ.γ. μέλι σε ελάχιστο ζεστό νερό και ανεκατεύουμε μέχρι να ρευστοποιηθεί το μέλι, και με ένα πινελάκι αλείφουμε τα αρτουλάκια μας !! 

Καλή επιτυχία !!















Ψήσιμο στην ξυλόσομπα




Αρτουλάκια με γέμιση σοκολάτας στην ξυλόσομπα !! Δεν τα συστήνω διότι σφίγγουν αρκετά, χάνοντας σε αφρατάδα !! Προσωπικά... δεν τα ξαναφτιάχνω έτσι !!  





Ψήσιμο στον οικιακό φούρνο






*θα σας γράψω σε 1-2 μέρες εντυπώσεις με την προσθήκη ιμβερτοποιημένης ζάχαρης ! Θεωρώ ότι θα δώσω την απαιτούμενη υγρασία στα αρτουλάκια ώστε να διατηρηθούν αφράτα για αρκετές μέρες !! 

*στον οικιακό φούρνο έβγαλα ποιο αφράτα αρτουλάκια παρα στην ξυλόσομπα !!

*Την συνταγή την βρήκα από ένα ιστολόγιο (δείτε εδώ) , αλλά εγώ μετά από αρκετές δοκιμές , και κάνοντας τους πειραματισμούς μου αναφέροντάς σας της εντυπώσεις μου, κατέληξα στα παραπάνω δίνοντάς σας με απόλυτη βεβαιότητα την σίγουρη επιτυχία !! 


Σας περιμένω και στην ομάδα μας στο facebook εδώ !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου