Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Κουλούρια με ταχίνι

Κουλούρια με ταχίνι έβγαλε απόψε ο... ερασιτέχνης Αρτοποιός !!!!!!!! Ψημένα και αυτά στην ξυλόσομπα !!!
Τα ποιο νόστιμα... τα ποιο αφράτα τα ποιο υγιεινά !! Για το σχολείο... για το γραφείο... για την δουλειά !!!
Η συνταγή είναι από τον ΣΕΦ Ακη Πετρετζίκη με μόνη διαφορά ότι πρόσθεσα 2 κ.σ. ταχίνι για περισσότερη γεύση. Οκ όμως αυτό είναι στο γούστο του καθενός μας !!


Πάμε να δούμε τα υλικά μας
150 γρ. αλεύρι σκληρό
350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
7 ½ γρ. αλάτι
35 γρ. ζάχαρη
275-300  γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
2 φακελάκια ξερή μαγιά
2 κ.σ. ταχίνι

Για την επικάλυψη


σουσάμι
2 κ.σ. ζάχαρη
500 γρ.  χλιαρό νερό

Εκτέλεση :

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό με τη μαγία και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-6 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.
Προσθέτουμε στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (το αλεύρι σκληρό, το αλεύρι γ.ο.χ., τη ζάχαρη, το αλάτι,της 2 κουταλιές ταχίνι) και τα χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή  για 7-8 λεπτά ταχύτητα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, ελαστική και εύκολη στο δούλεμα της. Η ζύμη θα ξεκινάει να ξεκολλάει απο τον πάτο.
Λαδώνουμε τα τοιχώματα ενός μπολ και μεταφέρουμε την ζύμη να ξεκουραστεί εκεί μέσα σκεπάζοντας το με μια μεμβράνη για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Γεμίζουμε ένα μπολ με το νερό (500γρ.) και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και ένα άλλο μπολ με το σουσάμι.
Λαδώνουμε τον πάγκο εργασίας μας, βάζουμε την ζύμη και κόβουμε σε κομμάτια βάρους 80 γρ (10 τεμ) .
Σχηματίζουμε με τα κομμάτια ζύμης μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το πλάθουμε με τα χέρια μας σαν λουκάνικο και ενώνουμε τις 2 άκρες για να σχηματίσουμε το κουλούρι μας. Προσέχουμε όλα τα κουλούρια να έχουνε την ίδια διάμετρο.
Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο  μπολ με το σουσάμι.

Τοποθετούμε σε ταψιά (35Χ40) που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Πηγή : http://akispetretzikis.com/el


Φώτο












Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας στο facebook εδώ


Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Τσουρέκι με μερέντα

Έτοιμα τα πρώτα τρία λαχταριστά μαστιχωτά τσουρέκια !!!!

Με απόλυτη βεβαιότητα τολμώ να πω, ότι δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισις με δαύτα !!

Συνταγή πετυχημένη.... δεν αλλάζει με τίποτα !!! Δείτε την αναλυτικά εδώ 


Το ένα με την σοκολάτα (πυρέξ) ψήθηκε στην ξυλόσομπα !!




666 ?? :O 





Ανοίγουμε τα φιτίλια με έναν πλάστη και αλείφουμε με σοκολάτα !! 








VIDEO :




Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Φτιάχνουμε Ρακόμελο


Φτιάξαμε Ρακόμελο στο καπάκι !!! Δεν είναι λικέρ, είναι.... "Ο διάολος τσι Κρήτης... κλεισμένος σε μπουκάλι" !!!

Συνοδεία με μπουγάτσα στην ξυλόσομπα !! 

Εβίβα των μερακλίδων τσι Κρήτης !!!  

Η συνταγή :

1 φλυτζάνα ρακί
3 κ.σ. μέλι
2-3 ξυλάκια κανέλα
5-6 ξυλάκια γαρίφαλο
λίγο φλούδα από Πορτοκάλι

Εκτέλεση :

Βράζουμε την ρακί με το μέλι, προσθέτουμε της κανέλες, τα γαρίφαλα, και την φλούδα από το πορτοκάλι !! Μόλις πάρει βράση αποσύρουμε το κατσαρολάκι από το μάτι , και το αφύνουμε να κρυώσει !! 

Πίνουμε και ζεστό αν πονάνε τα λαιμά μας... :) 







Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Ψωμάκι με δυνατό αλεύρι "Μύλοι Κρήτης"

Ψωμί με αλεύρι για Τσουρέκι (Μύλοι Κρήτης) !!
Ψήσιμο στην ξυλόσομπα στους 200 β.

Υλικά :

300γρ αλεύρι δυνατό (για τσουρέκι)
200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις      

     310 ml νερό χλιαρό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά 
1 κ.γ. Αλάτι
1 κ.γ. Ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση :

Φτιάχνουμε το ζυμαράκι μας αναμιγνύοντας πρώτα τα στερεά υλικά και μετά ρίχνουμε τα υγρά.
Κάνουμε στο ζυμάρι μας, και το αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει !! Συνεχίζουμε κάνοντας 4 διπλώματα στο ζυμάρι ανά μισή ώρα !! 
Στο τέταρτο δίπλωμα δίνουμε σχήμα καρβελιού στο ψωμί και το βάζουμε σε μια γάστρα την οποία έχουμε αλείψει με λαδάκι !!!
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά με το καπάκι , και μετά το αφαιρούμε για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει !!  









Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Italian pizza με την μαντεμένια πλάκα My pizza project

Το λοιπόν...... μετά από πάαααρα πολλά πειράματα... έχουμε και λέμε... και λέμε και έχουμε... "Ψήνουμε στον οικιακό μας φούρνο μια αυθεντική pizza Italiana !!" Δοκίμασα στον οικιακό μου φούρνο να ψήσω μια αυθεντική Ιταλική πίτσα, όπως θα την έτρωγα στην καλύτερη πιτσαρία της πόλης !!! Για της ανάγκες των δοκιμών έφτιαξα πολύ μικρές πίτσες διαμέτρου 25 cm !! Ψήσιμο "Χωρίς" τον κατάλληλο εξοπλισμό έχουμε τα εξής αποτελέσματα.... Η θερμοκρασία δεν είναι αρκετά υψηλή, η διάρκεια ψησίματος είναι πολύ μεγαλύτερη προκειμένου να ψηθεί η πίτσα, με αποτέλεσμα η ζύμη τελικά να αφυδατώνεται, να ξεραίνεται, να χάνει την ελαστικότητα της και να αποτρέπεται η δημιουργία φουσκάλων. Η λίγη υγρασία που έχει απομείνει στη ζύμη, συσσωρεύεται στο κάτω μέρος της, εμποδίζοντας την εμφάνιση της κρούστας !! Με απλά λόγια, η πίτσα στον οικιακό φούρνο, βγαίνει συνήθως ξεραμένη από πάνω και κάθε άλλο παρά τραγανή από κάτω !! Με τον ΚΑΤΆΛΛΗΛΟ εξοπλισμό έχουμε τα εξής αποτελέσματα.... Πρώτη δοκιμή με την μαντεμένια πλάκα "my pizza project" στον οικιακό μου φούρνο, ο οποίος με την βοήθεια του γκρίλ έδωσε 305-310 βαθμούς και ψήσιμο σε 5 λεπτά ακριβώς !!!! Με ένα καταπληκτικό και όμορφα "καψαλισμένο" ψήσιμο από κάτω !! Το κυρίως σώμα παρέμεινε τρυφερό, με ζουμερά τα υλικά μας και επίσης τραγανό cornicione (στεφάνι) !! Μια pizza italiana.... ψημένη όπως θα ψηνόταν σε έναν επαγγελματικό ξυλόφουρνο στους 450 βαθμούς !! Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους !!!! :) ζυμάρι 48 ωρών ωρίμανσης




πλάκα ψησίματος my pizza project








Μετά από μόλις 5 λεπτά ψήσιμο με την μαντεμένια πλάκα ψησίματος "my pizza project"






Σύντομα βίντεο με την παρασκευή μιας αυθεντικής Ιταλικής πίτσας από την αρχή εως το τέλος... 



to be continued....

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Μπουγάτσα 2017 by Akis Petretzikis

Φίλοι μου Χρόνια πολλά , Καλή χρονιά , Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος 2017 !! 

Πρώτη ανάρτηση για τον νέο χρόνο, με μια πολύ νόστιμη και πανεύκολη σπιτική μπουγάτσα από τον ΣΕΦ Ακη Πετρετζίκη.

Σας παραθέτω τα υλικά καθώς και την συνταγή όπως δίδεται στην ιστοσελίδα του Άκη :

Υλικά :

270 γρ. ζάχαρη
4 αυγά και 2 κρόκοι
400 γρ. γάλα φρέσκο
400 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. σιρόπι βανίλια (εγώ έβαλα 2 βανίλιες σκόνη)
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πακέτο φύλλο κρούστας
150 γρ. βούτυρο
μαύρη ζάχαρη για πασπάλισμα


Εκτέλεση :



Η δική μου προσπάθεια :










  Μπουγάτσα & Βασιλόπιτα κέικ , από τον Ακη Πετρετζίκη !!! 




Και το βίντεο με την εκτέλεση από τον Ακη :






Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Italian pizza by Alex (τιπς)

Μετά από πάρα πολλές προσπάθειες... αρκετούς πειραματισμούς βγήκε το τελικό αποτέλεσμα που βλέπεται !!! Μια θαυμάσια πίτσα με λεπτή βάση και πλούσιο coriccione (στεφάνι) η οποία ψήθηκε στην ξυλόσομπα στους 250 βαθμούς σε 7 λεπτά περίπου !! Άνετα μπορεί να σταθεί επάξια με μια pizza ψημένη σε επαγγελματικό ξυλόφουρνο χωρίς υπερβολή !! το μόνο που της λείπει είναι η μυρωδιά του ξύλου !! :) Χρησιμοποιήθηκε αλεύρι τύπου "70% έξτρα μαλακό" Παπαφίλη !! Πίτσα Μαργαρίτα με φρέσκια ξυσμένη ντομάτα & Mozzarela σε φέτες !!
Η συνταγή για το ζυμάρι μας

700 gr σκληρό αλεύρι

1 φακελάκι μαγιά
22 γρ ζάχαρη

12 γρ αλάτι
430 μλ χλιαρό νερό
40 μλ ελαιόλαδο
Όλο το μυστικό της επιτυχίας έρχεται μέσα από την αργή ωρίμανση του ζυμαριού, και την τεχνική ανοίγματος στο φύλο , όπου ο πλάστης είναι απαγορευτικός !!!!





















EDIT 30-12-2016


30-12-2016... και ΝΑΙ φίλοι μου.... άγγιξα την τελειότητα στο ψήσιμο πίτσας !!! Δεν κοιτάω καθόλου μέγεθος & εμφάνιση πίτσας στους πειραματισμούς μου, αλλά επικεντρώνομαι αποκλειστικά στο ψήσιμο μιας απλής pizza margarita !! (Y)

Σαν προτελευταίο πείραμα έψησα 2 πίτσες επάνω σε ένα κεραμικό πλακάκι σε θερμοκρασίες 230-250 βαθμούς !! Στης προηγούμενες δοκιμές μου... έψησα σε λαμαρίνα... σε ταψάκι... ακόμα και με ανάποδο ταψί, αλλά δεν ενθουσιάστηκα τόσο, όσο το σημερινό στο κεραμικό πλακάκι !!
Στην ξυλόσομπα το πλακάκι έπιασε 330 βαθμούς θερμοκρασία !!!!!!!
Θερμοκρασία... που έδωσε ένα ισχυρό ΣΟΚ στο ζυμάρι ώστε αστραπιαία να κλείσουν οι πόροι του και να αρχίσουν η φουσκάλες να διογκώνονται δίνοντας το ιδανικό ψήσιμο !!
....Φουσκάλες που της δημιουργούμε αφήνοντας το ζυμάρι να ωριμάσει 48 ώρες - 5 ημέρες !! Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα να αφήσω παραπάνω χρόνο το ζυμάρι μου, αλλά σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει από επαγγελματίες πιτσαδόρους, εξαντλώντας τα όρια των 5 ημερών ωρίμανσης θα έχουμε ακόμα ποιο ωραίο αποτέλεσμα !!! Θα το δοκιμάσω και θα γράψω αναλόγως της εντυπώσεις μου !!

Ψήσιμο λοιπόν όπως αρμόζει στην αυθεντική Pizza Italiana !! Λεπτή στο κυρίως σώμα... και φανταστικό τραγανό cornicione στης άκριες μέσα σε 5 λεπτά !!!!!!!

Πλέων οι Πιτσαρίες.... και τα Delivery έλαβαν τέλος από εμένα ! :)

Βέβαια.... ακόμα περιμένω ένα ακόμα πειραματισμό μου ο οποίος θα είναι και ο ΤΕΛΕΥΤΑΊΟΣ !!!

Ο Αγιος Βασίλης.... εισάκουσε την επιθυμία μου.... και περιμένω στης επόμενες μέρες να μου σταλθεί κάτι "μαγικό".... κάτι που θα δώσει σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει και μελετήσει το ποιο επιτυχημένο ψήσιμο μετά από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο (θα φτιαχτεί και αυτός κάποια στιγμή... δεν μου γλιτώνει :P) !!








Έφτιαξα στα γρήγορα ένα.... "Πιτσοφτιαρο" για της ανάγκες των δοκιμών (www.easycraft.gr)


















TO BE CONTINUED.....